Home > Online Marketing > Google CSS: Premium Comparison Shopping Partner

Google CSS: Premium Comparison Shopping Partner

Google CSS: Premium Comparison Shopping Partner

Sinds september 2017 zijn vergelijkingssites zichtbaar in de Google Shopping resultaten. Deze resultaten zijn alleen zichtbaar op de zoekresultatenpagina van Google (en niet als gebruikers in Google klikken op het tabblad “Shopping”). Deze aanpassing heeft Google doorgevoerd in verband met een boete die opgelegd is door de Europese Unie. Adverteren via een CSS (bijvoorbeeld via het eigen CSS van AdResults) levert flinke financiële voordelen op.

Google CSS: hoe werkt het?

Bij deze een korte video met uitleg over CSS, deze video is door Google zelf gepubliceerd:

In juni 2017 werd bekend dat de Europese Unie een hoge boete zou opleggen aan Google (van 2,4 miljard euro), indien Google Shopping niet gewijzigd zou worden.

Volgens de EU is er sprake van oneigenlijk machtsmisbruik van Google omdat het Google’s eigen vergelijkingssite Google Shopping prominenter naar voren laat komen dan andere prijsvergelijkers.

Inmiddels heeft Google haar Google Shopping dienst gewijzigd: prijsvergelijkers (zoals Bigshopper.nl) zijn nu ook zichtbaar bij de Shopping resultaten binnen Google Zoeken (binnen het tabblad “Shopping” binnen Google zijn de vergelijkers niet zichtbaar).

Daarin zijn 2 resultaten zichtbaar vanuit Google en één vanuit een CSS (in dit geval de vergelijker Bigshopper.nl). Door deze wijziging neemt de concurrentie in Google Shopping toe.

Google CSS voor- en nadelen

Het is mogelijk om een bestaand Google Merchant Center over te zetten van Google naar een CSS (Comparison Shopping Partner). Er verandert in de praktijk dan niets: het is mogelijk om een bestaand merchant center te behouden (inclusief alle historie). Het enige dat er verandert is dat onder elke productadvertentie dan niet meer “Van Google” zichtbaar is, maar de naam van de CSS. AdResults maakt gebruik van prijsvergelijker Bigshopper voor haar klanten. Indien wij een klant aansluiten, komt er onder de productadvertenties “Van Bigshopper” te staan (zie ook het voorbeeld in bovenstaande afbeelding).

Google CSS nadeel

Er is één nadeel aan Google CSS op dit moment en dat is dat andere CSS partners (eventuele andere vergelijkers) niet meer zichtbaar zijn in het Merchant Center. Dat betekent dat bijvoorbeeld affiliates de affiliate feed kunnen gebruiken om Google Shopping in te zetten, zonder dat dit zichtbaar is in het Merchant Center. Dit kan dus verholpen worden door een nieuw Merchant Center account (mits de instellingen bij de CSS hiervoor juist staan ingesteld (dat is het geval bij alle klanten van Bigshopper), anders verlies je met jouw account je verificatie en claim). Er zitten echter ook veel voordelen aan CSS.

Google CSS voordelen

Het grootste voordeel is dat er een financiële korting geldt: een marge op de klikprijzen van 20%.

Vanaf 1 januari 2019 zal er geen kickback vergoeding meer betaald worden door Google en blijft alleen het margevoordeel van 20% op de klikprijzen bestaan. Voor elke 1.000 euro die vanaf 1 januari 2019 uitgegeven wordt aan Shopping advertenties in de zoekresultatenpagina’s van Google, is er sprake van een voordeel op de klikprijzen van 200 euro. Dit wordt in de bieding in Google Ads verwerkt. Een adverteerder die Google Shopping inzet via Google levert een marge in van 20%: indien een adverteerder 1 euro per klik zou bieden, gaat daarvan nog maar 80ct de veiling in. Via een CSS gaat 100% de veiling in (een bodverhoging van 25% zonder dat extra geboden wordt!).

Google CSS in de praktijk

Google ziet CSS Partners als concurrenten van Google. Dit heeft Google op deze wijze schematisch getekend:
Dit betekent in de praktijk dat er niets anders is: het eigen Google Ads account en het eigen Google Merchant center kan blijven bestaan, het enige dat Google aanpast is een wijziging op de achtergrond dat het Merchant account via de CSS gaat en niet via Google zelf. De wijziging zorgt ervoor dat er een link naar de CSS onder elk product zichtbaar is, in plaats van een link naar het Google Shopping tabblad. Het overzetten en het direct profiteren van de finaniciële voordelen kan dus eenvoudig en snel. Onze ervaring is dat het overzetten geen negatieve impact heeft op de Shopping campagnes en zelfs na het overzetten een beter resultaat laat zien (gezien het margevoordeel).

Bigshopper CSS

As mentioned before, AdResults uses Bigshopper, a CSS that has a premium partnership with Google. AdResults uses Bigshopper.nl and Bigshopper.com as comparison shopping partners (this is the comparison site). Both sites are part of a separate entity: Bigshopper BV (KvK 72518529). It is possible to make use of these advantages as an AdResults customer, but also as a non-customer of AdResults. We charge a monthly fee for the recording on Bigshopper. There is no extra charge for traffic from Bigshopper.com and/or Bigshopper.com to your site! AdResults also returns the full margin. So you can take full advantage of the advantages offered by Google.
Transparency and compliance with Google’s policy are important features of Bigshopper as a CSS.

Thanks to channels like Google Ads, and in particular Google Shopping, we can now quickly conquer the French market.
Oskar van Straaten
Owner